Procesory vyzařují velké množství tepla, které může způsobit jejich zničení. Proto se aplikuje tepelná ochrana, aby k tomu nedocházelo. Tepelná ochrana je při přetaktování velmi důležitá, jelikož se zvyšováním taktu dochází k velkému nárůstu vyzařovaného tepla a ochrana snižuje riziko poškození čipu.

U novějších procesorů v našich sestavách je ochrana komplexnější. Napětí a frekvence procesoru je nastavena dle vytížení, tedy počítač sám nastavuje takt procesoru dle potřeby. Pokud je zatížení nízké, procesor pracuje na minimální frekvenci, při zatížení frekvence stoupne na maximální hodnotu. Pracuje to i opačně. Pokud je teplota příliš vysoká, klesne napětí a frekvence procesoru. Tato technologie je u procesorů firmy AMD nazvána jako Cool ´n´ Quiet, u Intelu jde o Intel Speed Step Technology.

V případě procesorů Intel Core i5 a Core i7 atd..

se využívá technologie Turbo Boost. Pracuje stejně jako výše jmenované technologie, ale každé jádro procesoru je nastavováno samostatně. Každé jádro má svůj vlastní násobič a může být zapnuto nebo vypnuto dle potřeby. Je tedy možné, že například u čtyř-jádrového procesoru bude fungovat jen jedno jádro na maximální frekvenci (nejčastěji u programů, které neumí využít více jader). Tato technologie umožňuje i automatické přetaktování, pokud procesor pracuje na méně jader a nepřekročí dovolenou mez teploty a spotřeby.

Author: admin_wmcz

m